Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az eregioni kovácsok voltak a Másodkorban a legügyesebb és legnagyszerűbb tünde mesterek Középföldén. Közülük is az első Celebrimor volt. Ám Szauron, aki álarc mögé bújt, felvette az Anatar, Ajándékok Ura, nevet, s a tündék közé ment akik szívesen tanultak tőle, mert tudni akarták amit ő már eleve tudott. Így kezdetben hasznos volt minden amit tanácsolt, de nem tudták, hogy Szauron kileste minden titkukat. A tündék Gyűrűket készítettek, egyre hatalmasabbakat, Celebrimor pedig elkészítette a Hatalom Gyűrűit. Szauron a Végzet-hegyén megalkotta az Egy Gyűrűt, melybe ereje és tudása javát táplálta, hiszen az Egyet erősebbre akarta készíteni, mint a Hármat, melyeket uralni akart.

Ám amint az ujjára húzta az Egyet lelepleződött a tündék előtt, és magának követelte a Gyűrűket. A Hatalom Gyűrűit elrejtették:  a Nenya Galadrielhez került, a Vilyát és a Naryát pedig Celebrimor Gil-galadnak küldte Lindonba. Gil-galad a Naryát Círdannak adta, a Vilya pedig Elrondhoz került. Így mikor Szauron serege elfoglalta 1695-ben Eregiont (és bezárult Khazad-dûm nyugati kapuja), és elfogta Celebrimort, csak a Kilencet kaparintotta meg. Kínvallatással megtudta, hogy a Hét a törpökhöz került. Ám a Hármat, melyekre a legjobban vágyott és amelyek elkészítésében nem vett részt nem találta. De kitalálta, hogy merre lehetnek a Gyűrűk és újra csatába küldte seregét az Elsőszülöttek ellen. Ám a tündék segítségére siettek Númenorból az edánok, így legyőzték Szauront és megfutamították.

A Három pedig rejtve maradt, míg a Sötét Úr végleg el nem bukott, de az Egy pusztulásával azoknak az ereje is elveszett. A Hetet vagy Szauron kaparintotta meg vagy elvesztek, elégtek sárkánytűzben. Szauron a Kilencet viszont emberek hatalmasainak adta, akik hatalmat és tudást nyertek, az életük meghosszabbodott. Ám idővel a Gyűrűk elhatalmasodtak viselőjükön és az árnyak közé taszították őket. Árnyakká váltak, kiknek az Egy ura parancsolt. Ők lettek a nazgûlok, a gyűrűlidércek.