Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Doriath

2010.05.03

 

Doriath

 

A sindák

 

A Beleriandba érkező eldákat Ingwe, a vanyák ura, Finwe a noldák ura és a telerek élén Olwe és Elwe Singollo vezette Orome nyomán. Itt egy ideig elidőztek, és Elwe barangolásai során eljutott Nan Elmoth erdejébe, ahol megpillantotta Meliant, a maiát. Egymásra néztek és varázslat hullott rájuk: csak álltak egymás kezét fogva és nem vettek tudomást a múló időről. Eközben a telerek keresték urukat és akkor is tovább keresték amikor a noldák, a vanyák és Olwe vezetésével a telerek egy része is átkelt a tengeren Valinorba. Később Elwe lett a beleriandi tündék királya és hitvese Melian. Népét sindáknak hívtak, a Félhomály Tündéinek, Elwét pedig Elu Thingolnak, Szürkeköpenyes királynak, mert minden beleriandi tünde őt tekintette királyának. Meliannal a Eglador földjén lévő Menegrothban, az Ezer Barlangban lakott. Mivel Ő látta a Fák Fényét és asszonya, Melian maia volt, népe habár a moriquendek közé volt sorolva, Középfölde leghatalmasabb népe lett. A sindák szétszórva éltek Beleriandban és szabadon járták a vidéket mert az Ellenség teremtményei akkor még kevesen voltak és várták uruk visszatértét. Nagyobb közösségek csak Menegrothban Thingol udvarában és Falasban Círdan körül voltak. 

 

Beleriand

 

 

A béke vége

A sindák szabadon éltek Beleriandban és semmi gonosz nem fenyegetett, hiszen Melkor fogságban volt teremtményei közül csak kevesen élték túl Angband ostromát.  Melkor fogságának első korszakának végén pedig megszületett Lúthien Thingol és Melian leánya, Iluvatar gyermekei közül a legszebb. Ekkor még mindent Yavanna álma borított és a csillagok uralták az eget.

A törpök érkezése

Melkor fogságának második korszakában történt, hogy a Kék hegyen túlról törpök érkeztek Beleriandba, a tündék pedig elcsodálkoztak mert azt hitték csak ők beszélnek és dolgoznak a kezükkel. A törpök pedig beszéltek, ám a tündék nem értették fura nyelvüket, de a törpök könnyen megtanulták az eldák nyelvét. Hamar megtelepedtek az Ered Luin nyugati oldalán, ahová Nogrod és Belegost csarnokait építették. Thingol szívesen látta a törpöket, habár nagy barátság nem volt a két nép között.

Menegroth

 

Mikor pedig Melkor fogságának második korszaka is letelt, Melian elmondta Thingolnak, hogy a béke nem tart már soká. Thingol pedig elhatározta, hogy erős királyi székhelyet épít, hogy ellenállhasson a gonosszal szemben. Ebben a törpök segítségét kérte, akik módfelett értettek a kő faragásához. Az Esgalduin partján álló sziklás hegybe hatalmas csarnokokat vájtak, és ezek akkorák voltak, hogy Menegrothnak, Ezer Barlangnak nevezték. Menegroth kapuja előtt híd ívelt át a folyón és csak ezen lehetett lejutni a hosszú folyosókon át az alant lévő csarnokokba. A tündék és a törpök együtt faragták az oszlopokat, szökőkutakat és padozatokat, igaz a törpök megkérték a munkájuk árát, de elégedettek voltak mert Thingol általuk még nem látott gyöngyöket adott nekik és Melian sok mindenre megtanította őket.

Vissza az elejére

Melkor fogságának harmadik korszakának a vége felé a törpök hírül adták Thingolnak, hogy Északon nem pusztult el minden gonosz és az Ered Luinon túl orkok, farkasok és más gonosz bestiák fenyegetik a vidéket. Hamarosan Beleriandban is kezdtek feltünedezni, de csak óvatosan kémlelték a vidéket, mert uruk még nem tért vissza. Thingol pedig fegyvereket készíttetett a törpökkel és népe elkergetett minden gonoszt, így Beleriandban ismét béke honolt. A nandák egy csoportja Eriadorban hírt kaptak a törpöktől Thingol birodalmáról, és Lenwe fia Denethor vezetésével Beleriandba mentek és letelepedtek Ossiriand földjén, Thingol pedig szívesen látta őket Beleriandban. Ezek után hosszú ideig béke volt Thingol földjén. Ezekben az időkben találta fel Daeron a rúnákat, ám népe nem igazán becsülte találmányát, a törpök azonban annál inkább. Ezt az írást Cirth-nek nevezték és a törpök vitték át a hegyeken túl keletre és ők tanították meg a többi népnek.

 

Az első beleriandi háború

Beleriand békéje a Fák pusztulásáig tartott. Mikor Ungoliant elmenekült a Melkor segítségére siető balrogok elől, délre tartva elért Thingol birodalmának határára, de Melian hatalma nem engedte az erdőkbe ezért az északi hegyek szakadékai közé vette be magát. Innentől Dorthonion déli lejtőit Ered Gorgoroth-nak nevezték, az Iszonyat hegyeinek. Az összes onnan eredő víz mérgező lett, a táj kopár és sivár, és aki bemerészkedett az elveszett örökre. Melkor visszatért Angband erősségébe, újjáépítette azt, a kapui fölé emelte Thangorodrim csúcsait. Orkjait szaporította és a pusztítás vágyát ültette szívükbe. Azok pedig nagy seregekkel támadtak Beleriandra a Sirion völgye és a Gelion felől. Thingol pedig a keleti seregre támadott az ossiriandi tündékkel kétfelől Andramtól északra és legyőzték őket. A túlélő orkokat a dolmed-hegyi törpök mészárolták le. A tündék is nagy sebet szereztek: Amon Ereben elesett az ossiriandi Denethor. A csata után a népe visszatért otthonába,sokan Thingol birodalmába mentek, de az ossiriandban maradtak az orkoktól való félelem miatt többé nem vonultak csatába, ruhájuk zöld lett és annyira óvatosak lettek és annyira kiismerték az erdei életet, hogy egy idegen átgyalogolhatott akár az egész országon anélkül, hogy akár egy tündét is látott volna. Zöld ruhájuk miatt a nevük laiquend lett, zöld-tündék.

Melian Öve

Thingol Menegrothba érve hírül vette, hogy a nyugati ork sereg legyőzte Círdant és Falasba szorította vissza. Ekkor Thingol mindenkit akit csak tudott Neldoreth és Region eDoriathrdejeibe hívott, Melian pedig az erdők köré varázsfalat húzott, így csak az juthatott be akit Melian vagy Thingol engedett, hacsak nem volt hatalmasabb Meliannál. Innentől kezdve Eglador földjét Doriathnak, az Öv Országának nevezték. A rémfalon belül békében éltek sindák, kívül viszont Falast kivéve mindenütt orkok garázdálkodtak.

 

  

 

 

 A noldák érkezése

Morgoth Beleriand feletti uralmának egy váratlan esemény vetett véget. Feanor partra szállt ugyanis Középföldén és seregeivel bevonult Hithlum vidékére, a Mithrim tó északi partjára. A hajóikat, melyeket a telerektől vettek el, elégették és nem küldték vissza a többiekért, így árulva el Fingolfint és népét. Morgoth hallotta érkezésük és sereget küldött ellenük, ám az vereséget szenvedett a noldáktól Ard-galen síkján és ott veszett a Falast ostromló sereg is amely szintén Feanor hadai ellen fordult. A győzelem azonban nem volt teljes. Morgoth Angbandba zárkózott, Feanor meghalt. Az új Holddal megérkeztek Fingolfin seregei is melyek a Helcaraxe zajló jegén keltek át.  A két sereg kis híján összecsapott, de végül Fingon enyhített a feszültségen mikor kiszabadította a rabságba esett Maedhrost, aki lemondott a Noldák Összes Királyának címéről. Ez nem minden testvérének nyerte el a tetszését, de a béke viszonylag stabil lett a noldák között.

 

Új országok Beleriandban

A noldák hamar kapcsolatba léptek a sindákkal, és hírét vették Thingolnak és Meliannak. Thingol azonban nem örült a sereggel érkező és országra vágyó hercegeknek, így nem oldotta fel Melian Övét és nem engedte a noldákat a birodalmába, kivéve Finarfin házát, akik rokonai voltak. Így a noldák megalapították országaikat Északon, és őrizték Angbandot. Beleriandot ismét a tündék és törpök járták és béke honolt.

Turgon és Finrod álmot látott, melyet Ulmo küldött, és nyugatalanul kutattak rejtett és erős helyek után, hogy felkészüljenek a köelgő veszélyre. Finrod Thingoltól kért tanácsot az ügyben és Thingol mesélt neki a Narog folyó barlangjairól. Finrod el is ment a balrangokhoz és ott a törpök segítségével építeni kezdték Nargothrond erősségét. Galadriel, a huga azonban Doriathban maradt, mert beleszeretett Celebornba, Thingol rokonába. Ez után sokat beszélgettek Meliannal Valinorról, de a Fák pusztulásánál tovább Galadriel nem mesélt. Egyszer azonban Melian rákérdezett és akkor Galadriel elbeszélte a szilmarilok történetét, de nem beszélt az esküről annak következményeiről.

A sindák azonban suttogni kezdték a noldák tetteit Nyugaton. Thingol Círdan követeitől hallotta a híreket, aki ez ügyben kérte a tanácsát. A követek érkezésekor Finarfin fiai is jelen voltak, és Thingol kérdőre vonta őket. Ekkor Angrod felháborodott és elmondta a teljes igazságot a noldák érkezéséről, a testvérmészárlásról és a losgari hajóégetésről.Thingol ezután elküldte őket, de nem zárkózott el előlük a későbbiekben. Azonban a noldák nyelvének használatát megtiltotta a sindáknak és ettől fogva a quenya a tudományok nyelvévé vált és a hétköznapokban a sinda nyelv lett használatos a noldák között is.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Oszd meg!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Oszd meg!