Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szereplők

2009.09.01

Aragorn  Zsákos_Bilbó  Zsákos_Frodó  Elrond 

Csavardi_Samu    

Borbak_Trufiádok__Tuk_Peregrin

 

 

 


Aragorn (2931-3141)

Estei, Aragorn, Elesszár, a Tünde-kő. Szálas Elendil (aki Númenor negyedik királyának, Tar-Elendilnek az unokája Valandil leszármazota Amandilnak, az Andúnie utolsó urának fia) fia Isildur fia Valandil örököse Arathorn fia Aragorn 2931-ben született Arathorn és Gilraen gyermekeként. De Arathorn, fia születése után 2 évvel, elesett egy ork-nyílvesszőtől. Anyja Aragornt Imladrisba vitte, ahol származását eltitkolták és Elrond mint, fiát nevelte. Itt kapta az Estei "Remény" nevet, mivel hírül vették, hogy az Ellenség fel akarja kutatni Isildur örökösét. 20 éves korában fedték fel neki igazi kilétét. Az ezt követő napon ismerte meg Arwent. Ám megjósolja neki Elrond, hogy nem házasodhat meg míg be nem bizonyosodik, hogy érdemes rá. Próba előtt áll melynek végén kiderül, hogy elbukik vagy nagyobb lesz, mint bármelyik őse. Aragorn ezután a Vadont járja és küzd az Ellenség minden szolgája ellen. 2956-ban találkozik Gandalffal és barátok lesznek. Álnéven lovagol a rohírok közt és szolgálja a Fehér Torony Helytartóját. 2980-ban Lórinben eljegyzi Arwent. 3001-ben Gandalf megkéri, hogy segítsen neki Gollam nyomára lelni. 3007-ben meghalt édesanyja, Gilraen. 3017-ben Aragorn a Holt-lápnál elfogja Gollamot, és Thranduilhoz viszi. Ezek után már megkezdődik a Gyűrű szövetsége. Aragorn kiállja a próbát és megkapja Arwen kezét, és elfoglalhatja atyái örökét. Megerősítette Rohan és Gondor barátságát, a Nûrn-tenger melletti területeket az ott rabszolgaként tartott embereknek adta. Békét kötött Haraddal és Umbarral. A hobbitoknak adta az egész Megyét és a nyugati dombságot, ahová azután ember már nem léphetett. A Negyedkor 1541. évében hunyt el, 210 évesen miután fiára, Eldarionra hagyta királyságát.

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Zsákos Bilbó (2890-?)

2890-ben (M.i. 1290) született Zsákos Bungó és Tuk Belladonna gyermekeként. 51 éves koráig kényelmes, nyugodt életet élt a hobbitfalvi Zsáklakon, míg Gandalf és Tölgyfapajzsi Thorin el nem vitte a magányos hegyi kalandra, mely során találkozik Szméagol-Gollammal, akitől megszerzi a Gyűrűt. Ekkor még nem tudják, hogy ez a gyűrű a Hatalom Gyűrűinek Ura, az Egy Gyűrű. KépEzek után részt vesz az Öt Sereg Csatájában. 2942-ben visszatér a Megyébe. Gandalf és a törpök némelyike meglátogatja időnként. 3001-ben elmegy a Megyéből, a Gyűrűt Frodóra hagyja a Zsáklakkal együtt. Gandalf ekkor már sejti a Gyűrű titkát. 3002-ben Bilbó Völgyzugolyba telepedik le és ott is marad, míg 3021-ben (M.i. 1421) hajóra száll Szürkerévben a többi Gyűrűhordozóval.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Zsákos Frodó(2968-?)

2968-ban születik Zsákos Drogó és Borbak Primula gyermekeként. Szülei korai halála után anyja rokonságához kerül, később Bilbó veszi magához, és örökösévé teszi. Bilbó búcsúünnepsége után övé lett a Zsáklak és a Gyűrű is. Békében él egészen 3018-ig, amikor is megtudja Gandalftól, hogy a Gyűrű az Ellenség Egy Gyűrűje, amely által visszaszerezheti hajdanvolt hatalmát és romba döntheti egész Középföldét. Így hát szeptember 23-án elhagyja Hobbitfalvát. Három nap múlva az Öregerdőbe ér, majd 29-én este Bríbe érkezik ahol találkozik Aragornnal. Innen együtt haladnak tovább Völgyzugoly felé. Október 6-án megtámadják a nazgûlok a Széltetőn, és megsebzik a vállát egy morgultőrrel.Kép 20-án este érkezik Völgyzugolyba, a sebébe majdnem belehal. December 25-én indul a Gyűrű-társasággal, hogy megsemmisítse a Gyűrűt Mordor földjén a Végzet-katlanban. 3019 január 15-én lépnek Lórin földjére, miután Mórián áthaladva elvesztik Gandalfot, akit a balrog a mélybe ránt. Majd egy hónap múlva, február 16-án távoznak Lórienből. Február 26-án a Szövetség felbomlik, miután Boromir megpróbálja elvenni a Gyűrűt Frodótól, aki ezek után Samuval átmenekül az Anduin keleti partjára, hogy egyedül folytassa az utat Mordorba. 29-én találkoznak Gollammal, elfogják de az esküt tesz nekik, hogy vezetőjük lesz. Március 5-ére Gollam a morannoni Kapuhoz vezeti a hobbitokat, ám itt meggyőzi őket, hogy hadd vezesse őket tovább egy ,,biztonságosabb" úton. 7-én Frodó találkozik Faramirral, aki rájön a küldetése céljára, ám másnap tovább engedi őket. 10-én túljutnak a Morgul-völgyön. Három nap múlva a Cirith Ungol-i orkok elfogják Frodót, akit megdermesztett a Banyapók mérge. Másnap Samu megmenti és 18-án meglátják a Vasgádorost. 25-ére elérik a Végzet-katlant, ahol Gollam megszerzi a Gyűrűt, ám azzal együtt a katlanba zuhan, így a Gyűrű elpusztul. Mordorból Gandalf mentette ki őket Szélura Gwaihir, a nagy sas segítségével. Részt vettek a comallen-mezei tisztelgésen, majd a Május 1-én tartott koronázáson is. Július 19-én hazaindulnak, majd Szeptember 27-én megérkeznek Völgyzugolyba. Október 30-án megérkeznek a Megyébe, és megszabadítják azt Szarumántól és embereitől. Frodó ideiglenesen vállalja a polgármesterséget, majd 3020 Évközép napján lemond róla és Kacska Vili ismét felveszi a tisztet. 3021 szeptember 21-én elindul Samuval Völgyzugolyba, legalább is Samu így hiszi. Ám útközben találkoznak a Gyűrű-őrzők utolsó csapatával és csatlakoznak hozzájuk. Szeptember 29-én Szürkerévbe érkeznek ahol Frodó és a többi Gyűrűhordozó hajóra száll és elhagyja Középföldét.

 vissza_az_elejére


 

Csavardi Samu (2983-3082)

Samu 2983-ban született Cövek Bódi ( a ,,Tata") és Derék Ila fiaként. Apja mellett dolgozott, mint kertész és a Zsáklak kertjét ápolták. Mikor Frodó útnak indult, hogy Völgyzugolyba meneküljön a Gyűrűvel. Vele tartott a Végzet Hegyére is. Ura kedvéért szembe szállt orkokkal és a Banyapókkal is. Miután vissza értek a Megyébe, kezébe vette annak újjáépítési munkáinak vezetését. 3020-ban feleségül vette Csűrös Rózát és a Zsáklakra költöztek Frodóhoz. Egy évre rá megszületett első gyermekük Szép Elanor. 3027-ben megválasztották polgármesternek. 3031-ben született meg Aranyfürt lánya, aki később Pippin fiának, Faramírnak lesz a felesége. Elesszár 3034-ben az Északi Királyság tanácsosává teszi, majd két évvel később átadja neki a Dúnadánok Csillagát. Összesen 7-szer választják polgármesternek, de 3076-ban leteszi a hivatalt. 3082-ben meghal a felesége, Róza asszony. Ekkor elhagyja a Zsáklakot és a Torony-dombokra megy Elanorhoz, ott átadja neki a Piros Könyvet majd, a Széppulyáki család hagyománya szerint a Révbe ment és hajóra szállt.Kép

  


Borbak (,,Tündöklő") Trufiádok (2982-?) és Tuk Peregrin (2990-?)

Frodó legjobb barátai. Majd mikor Gandalf tanácsára Frodó elkezd készülni a Megye elhagyására, elhatározzák, hogy vele tartanak. Majd Völgyzugolyból is vele tartanak a SzöKépvetség tagjaiként. 3019 feb. 26.-án amikor a Szövetségen rajtacsapnak, az orkok elfogják őket.  Ám három nappal később sikerül megszökniük és a Fangorn erdőbe menekülnek, ahol találkoznak Szilszakállal, az erdő urával. Híreik tettekre sarkallják az enteket és Vasudvard ellen vonulnak. Március 3.-án Vasudvard elpusztul. Két nappal később Pippint  Gandalf Minas Tirith-be viszi, Trufa pedig a rohírokkal lovagol. Ám Téoden nem engedi neki, hogy velük menjen Minas Tirithbe is, ezért titokban az álruhás Éowynnal lovagol. Segítségével öli meg Éowyn a Boszorkányurat Pelenor mezején.Ő a városban maradt, Pippin tartott a Fekete Kapuhoz tartó sereggel a hobbitok képviseletében. Ott megölte a támadó trollok főnökét. Miután visszatértek a Megyében, fellázítják a hobbitokat és levezénylik a Morotván vívott csatát és megtisztítják a Megyét. 3027-ben Pippin feleségül veszi Nagyszikládi Gyémántkát és három évvel később megszületik a fiuk, Faramir. 3032-ben Trufa Bakfölde ura lesz, két évre rá Pippin megkapja a Tuk és a Thán címet, Elesszár király pedig a birodalom tanácsosaivá teszi őket és a polgármestert, Samut. 3084-ben aztán a hivatalt a gyerekeikre hagyják és Rohanba mentek Éomer hívására. Ősszel aztán Éomer meghalt és ők Gondorba mentek. Ott éltek halálukig, és a Rath Dînen temetik el őket.

 A hobbitokról


 

 Elrond

A féltünde Elrond Earendil és Elwing gyermeke, Elros, a dúnadánok első királyának testvére. Galadriel és a doriathi Celeborn lánya, Celebrían volt a felesége, aki három gyermeket szült neki: Arwent, Elladant és Elrohirt. Az Első kor végén, Morgoth bukása utána neki és testvérének választania kellett, hogy melyik néphez akar tartozni. A tünde sorsot választotta,így neki és gyermekeinek is megadatott, hogy elhajózhasson Nyugatra. A Másodkorban Lindonban élt Gil-galadnál, majd Eregion pusztulása után megalapította Imladris - Völgyzugoly- erősségét. Részt vett a Szauron elleni háborúban, mint Gil-galad zászlóvivője. Gil-galad halála után ő őrizte a Vilyát. Arnor széthullása után védelmébe vette Isildur utódait. Saját fiaként nevelte fel Aragornt. A Gyűrűháborúban már csak tanáccsal vett részt. A Negyedkor eljövetelével elhajózott Nyugatra.

 

vissza_az_elejére